Dům na bázi dřeva

Časopis DŘEVO&stavby 3/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 3/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk

Pokračování ROZHOVORU s BITTNER architects

Dagmar Šimonová | Pátek, 31. květen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

FOTO Bittnerovi kopieV novém čísle časopisu Dřevo&Stavby 3/2013 jste si mohli přečíst další příspěvek v rubrice rozhovor. Dnes přinášíme jeho pokračování. S diktafonem jsme tentokrát vyrazili do východních Čech, do ateliéru mladých manželů Bittnerových. Dřevostavby si získaly jejich srdce a snaží se je tak teď stavět a podporovat hned ve dvou vzdálených regionech – v Dobrušce a na Ostravsku. V našem časopisu jste koneckonců v rámci rubriky „Pojďte dál" mohli dvě jejich realizace poznat blíže. Jak vidí budoucnost dřevostaveb a na čem zrovna pracují?

Jak dlouho zůstáváte v procesu výstavby rodinného domu?

09 RD Rychvald 2 interiér 2012O:Samozřejmě se snažíme po studii vyprojektovat dokumentaci pro stavební povolení i prováděcí projekt a vykonávat pak v rámci realizace autorský dozor. Protože u dřevostavby opravdu záleží na provedení mnohem více než u některých jiných technologií, snažíme se klientům už od počátku doporučovat osvědčené dodavatele. Na Ostravsku máme jednu dokonalou firmu, se kterou se nám výborně spolupracujeme, libí se nám jejich práce, postupy, detaily, navíc nám poskytují ve fázi projektování skvělou zpětnou vazbu, takže můžeme mnoho věcí řešit už na papíře.


Sítě máte tedy rozhozené opravdu daleko. Není problém přejíždět kvůli zakázce polovinu republiky?

08 RD Rychvald 2 exteriér 2012K: Problém by to byl ve chvíli, kdybychom realizovali v Ostravě jednu zakázku. Vzhledem k tomu, že většinou pracujeme na více zakázkách najednou, dají se výjezdy spojit. Také tam máme zázemí v podobě mých rodičů, u kterých můžeme vždy na pár dní zůstat.

O: Největší problém bývá se zajišťováním úřední stránky věci – pokud je to obtížnější a vyskytnou se problémy, musíme někoho najmout, protože to se na dálku opravdu dělat nedá. Projektování zvládáme bez problémů.

Svého času jste v Dobrušce inklinoval i k politice na komunální úrovni. Splnilo to vaše očekávání?

05 Modlitebna vstup04 Modlitebna pohled na okno školkyO: Místo, kde bydlím, mi samozřejmě není lhostejné, mým nejsilnějším záměrem bylo, aby se o městském prostoru v Dobrušce začalo diskutovat – což se, alespoň myslím, podařilo. Trápí mě úroveň toho, co se staví za veřejné peníze, protože díky tomu naprosto chybí jakékoliv vzory pro soukromé investory.

Účastníte se architektonických soutěží?

07 RD Deštné 3 studie 2012 206 RD Deštné 3 studie 2012O: Z časových důvodů ne. Na to jsme moc malý ateliér. I když jsme novým možnostem otevření, rodinné domy nás uživí. Často se setkávám s názorem, že kdo realizuje malý dům s malým rozpočtem, nemůže si architekta dovolit. Přitom nejzajímavější zadání vznikají u hodně limitovaných staveb – ať už finančně nebo prostorově. Na takových projektech se může architekt náležitě předvést. K návrhu modlitebny jsme byli vybráni na základě soutěže – soukromý investor oslovil několik architektů s nabídkou honorované studie. Pro realizaci si vybral tu naší. Takový přístup je podle mě fér, bohužel málokterý soukromý investor vypisuje podobné soutěže. Občas dostaneme výzvu k podání nabídky na realizaci veřejných staveb, z těch už ale pečlivě vybíráme. Vytvoření nabídky zabere hodně času a nikdy nevíte, do čeho jdete.

K: Nebo naopak. Už z té poptávky víte, do čeho jdete a rovnou se vám do takové spolupráce nechce, protože jsou nastavené hrozné podmínky.

Jak k vám přicházejí klienti?

11 VIZU2K: Je to zhruba půl na půl – internet a osobní doporučení. Z internetu jsou to většinou lidé, kteří před realizací vlastního domu listují časopisy jako je ten váš a pochopí, jak vypadá kvalitní dům a že pod zajímavými realizacemi bývá většinou podepsaný architekt. Pak hledají ve svém okolí podobnou příležitost. Pomocí tohoto druhu klientů jsme překonali začátek samostatného podnikání.

V souvislosti se dřevostavbami se často hovoří i o požáru a požárních předpisech. Narazili jste u vašich realizací na nějaký problém?

02 DSC6257 Rychvald Ondřej01 DSC6226 Rychvald OndřejO: Známe zásady, držíme se jich a ještě se mi nestalo, že bychom museli něco dramaticky předělávat. Tak je to u volně stojících domů, v zástavbě je to samozřejmě o něčem jiném. Požadavky hasičů se stále zpřísňují, až mi někdy připadá, že předpisy nemají za následek ochranu zdraví a majetku, ale zbytečné komplikování a zvyšování ceny stavby. Obtěžuje to jak investora, tak i nás, projektanty.

Museli jste už řešit nějaké dodatečné problémy s již realizovanými domy ?

10 IMGP4609 kopieO:Zatím jsme žádný problém neřešili. U domu v Deštném jsme udělali drobnější chybu při realizaci zastřešené pergoly, kterou jsme měli instalovat teprve po tom, co dřevostavba oprší a obklad zešedne. Teď je tak obklad v místě pod pergolou o poznání zachovalejší. Oba domy v Rychvaldu jsou postavené pro naše rodinné příslušníky a oba jsou realizované technologií dřevostaveb – dokazujeme tak, že si opravdu stojíme za svým. Kdyby měl být se stavbou nějaký problém, měli bychom to na talíři neustále. Sestra chtěla svůj dům natírat, aby obklad nezešedl, ale nakonec od toho upustila. Když v tom domě žijete a vidíte ho každý den, nepřijde vám, že by se fasáda nějak dramaticky měnila.

Máte nějaké vize a přání do budoucna?

03 DSC6382 Rychvald Ondřej12 IGP3596O:Vždycky se těším na všechno nové, co přijde. Takovým pomyslným snem by bylo navrhnout městský dům do proluky.


K:
V poslední době máme hodně interiérových zakázek, lidé chodí s tím, že by chtěli předělat a modernizovat celý dům – tomu se teď věnuji nejvíce a velmi mě to baví. U projektu modlitebny pracuji na návrhu interiéru školky a úplně jsem se do toho ponořila. Hodně teď přemýšlím o vhodném prostředí, ve kterém děti vyrůstají. O prostředí, které utváří jejich vnímání prostoru, prostředí, v němž si vytváří hodnoty a zvykají si na to, co je pro ně známé a tím pádem i kvalitní. Snad už příští generace bude moderní architekturu vnímat jinak a lépe, než ta dnešní. Zastávám ten názor, že děti nepotřebují mít všude pestré barvy a banální zmenšeniny, mohou stejně kvalitně vyrůstat i v konzervativním prostředí, jež ale rafinovaným způsobem podněcuje jejich představivost a fantazii.

FOTO Bittnerovi-alternativa 2BOX: Architektonickou kancelář BITTNER architects s.r.o. založili v roce 2010 manželé Ing. arch. Oldřich Bittner a Ing.arch. Klára Bittnerová. Ve své praxi se zabývají navrhováním a projektováním všech typů pozemních staveb – rodinných a bytových domů, staveb kulturních, vzdělávacích, administrativních, sportovních, výrobních i zemědělských. S elánem se vrhnou i na urbanistické koncepce obytných souborů, na návrhy interiérů i na rekonstrukce. Při své práci kladou důraz na všechny aspekty navrhování – kvalitní architektonický návrh zahrnující vnější výraz domu, dispoziční řešení i formu vnitřního prostoru a začlenění objektu ve svém okolí. Výsledky jejich práce můžete obdivovat ve formě realizovaných rodinných domů a právě dokončovaného objektu Modlitebny Církve bratrské v podhůří Orlických hor. www.bittners.cz



První část rozhovoru naleznete v časopisu Dřevo&Stavby 3/2013. Při objednání předplatného, získáte časopis za lepší cenu!


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop